čtvrtek 19. ledna 2017

Joe Hill: Vánoční říše

Kniha, která má více než 500 stran (Marťáskova výzva)

vypůjčeno ze sarden.cz
subjektivní recenze

Vánoční říše, od Joea Hilla, má celkem 666 stran a to je myslím záměr. Prapodivná kniha, kterou bych spíše nazvala thrillerem s dobro-špatným koncem, než fantasy žánrem.

Vánoční říše není knihou, kterou by vnímavá a citlivá duše přečetla na jeden zátah. Je poutavá, objemná, objevná, dojemná a místy velmi matoucí. Za dobrým úmyslem šílence se skrývá páchání krutostí jiným, ačkoliv krutým lidem. Hned z počátku nemáte v knize jasno: "Zachraňuje či unáší děti, na kterých pak hoduje?" či " Je jen odvádí od bolesti do země radosti
?" Jasno nemáme až do samotného konce, kdy se po hrůzách i radostech dozvídáme překvapivou pravdu.

Proč vlastně jsem "sáhla" po této knize? Lákala mne!

Na polici prohýbající se knihami v Ústecké knihovně mne zaujala na první pohled. Vzala jsem ji do ruky a vábila mne. Odradilo mně, že to nebylo původní "balení", ale knihovnický "remake". Nemám ráda, když knihy někdo převazuje, ačkoliv obsah zůstává stejný. Odložila jsem ji zpět na polici a šla jsem se rozhlédnout, jestli mne nějaká jiná kniha zaujme tak, že bych si ji odnesla domů. Znáte ten pocit vnitřního volání, který vás táhne jako na vodítku? Tak ten jsem stále intenzivněji pociťovala, když jsem se oddalovala od této knihy Joea Hilla. Vánoční říše mne volala.

Vyslyšíte i vy její volání? Nebo jste ho již vyslyšeli, stejně jako já, jste ji neodolali? 

pondělí 16. ledna 2017

Gary D. Schmidt: Pod vlivem Jupiteru

vypůjčeno z databazeknih.cz

Kniha s jménem v názvu (databazeknih.cz)

subjektivní recenze
s. 144

Pod vlivem Jupiteru, od Garyho D. Schmidta, je neuvěřitelně překvapující knihou. Pod jejím názvem si člověk vytváří mnoho různých domněnek. Schmidtovo dílo je, ale všechny předčí. Mýlíte se, když si myslíte, že jde o planetu. Mýlíte se, když si myslíte, že tu půjde o sci- fi. Mýlíte se v mnoha domněnkách, věřte mi.

Pod vlivem Jupiteru 

Představte si, že jsou dva chlapci. Jeden, po vzoru svých rodičů, chce pomoci druhému. Stává se jeho téměř nevlastním bratrem. Touží se s ním sblížit. Zkoumá pocity. Chce poznat chlapce i životní příběh, který úzkostlivě skrývá před všemi. Krůček po krůčku se mu dostává odměny v podobě úsměvů. Dokonce i vyprávění. Vrcholem je oplacená záchrana života, ale stačilo by na štěstí chvilku počkat?

Změnila mne? Ne. Změnila by duši dospívajícího chlapce? Nehodlám to riskovat!

Tato kniha, která se skrývá pod kolonkou Young Adult, je pro mne rozporuplným dílem. Mě, ženě které je 33 let, se velmi líbil její silný a velice dojemný příběh. Ale rozhodně bych ji nedoporučila svému synovi!

Nic není černobílé, jak to však bude vnímat dětská duše?

Miroslav Žamboch: Pašerák

Kniha od českého autora (Marťáskova výzva)

vypůjčeno z Heureka.cz
subjektivní recenze
s. 128

Mou knihou pro druhý bod výzvy se stala kniha Pašerák od Miroslava Žambocha. Česká sci-fi a fantazy scéna - vždy mi toto přišlo jako protimluv. Moji milovaní spisovatelé Asimov, Wyndham, Pratchett, a mnoho dalších, ani jeden z nich není Čech. V roce 2016 jsem osobně poznala J. W. Procházku a jeho vyprávění mne nasměrovalo k řadě Agent JFK, kterou "zkomponoval" s Miroslavem Žambochem.

Pašerák

Po začátku obhroublého vnímání světa člověkem, který se rázem měl stát zcela zbytečným a to jak v pracovním tak i v osobním životě nabírá kniha nečekaný spád. Akce střídá akci a čtenář se sžije s postavou JFK natolik, že to více snad ani není možné. Prostě "srostou". 

John František / Fracis Kovář je výraznou osobností s bujnou minulostí a ještě neuvěřitelnější budoucností, o které nemá na začátku tohoto dílu ani tušení. Nikdy by si nemyslel, že je možné TO, co se mu právě stalo. Než se stačí vzpamatovat, už je vyslýchán. Jeho minulost mu zachraňuje zadek, aniž by to tušil on či jeho věznitelé. 

Celou knihou projdete vysokou rychlostí na jeden nádech. Vydechnete, až na konci knihy. Váš výdech bude znít, jako slova upíra toužícího po krvi: "JEŠTĚ!"

Co jsem si z této knihy odnesla?

Nepodceňuj české autory! Kde se dá sehnat další díl? Chci vědět více! Cítím se velmi příjemně lapena do spárů skvělé knihy. Kdepak jen knihy, mám štěstí je to série.

A co vy, přidáte se?

Vybrané