pátek 2. února 2018

Dan Brown - Počátek

Dan Brown - Počátek 
Dan Brown: Počátek (foto alza.cz)


subjektivní recenze (předprodejní části i konce knihy)

s. 500

Dan Brown nás opět napíná. Jako každá jeho kniha, přečetla jsem všechny, je od začátku (až do předprodejní 34. kapitoly) nabita napětím, akcí, hlubokými informacemi a napínavým dějem.

Dějová linka se vine s lehkou ironií k výzvám naší doby. Pokouší nás na otázkách "může stroj opravdu myslet a chovat se jako člověk?", "rozpoznali bychom takového ne-člověka, kdybychom jej jen slyšeli?", "jak by takovýto pokrok ovlivnil náboženství? Církev? Životy lidí?", "jak by reagovala církev, kdyby se o něčem takovém dozvěděla? A věřící?".

Samozřejmě již do zmíněné 34. kapitoly došlo v knize k vraždě a několika dalším sporným úmrtím. I možní pachatelé byli nastíněni, ale zatím čtenář si nemohl "pochutnat" na jejich opojném odhalení. Na tuto příchuť údivu, senzace a nebo i "vždyť jsem to říkal" si budeme muset, jak již bývá u Browna zvykem a Počátek není výjimkou, počkat na konec knihy. - Konec knihy je famózní, Brownovským způsobem. Tedy knihu jsem si vychutnala do posledního písmenka.

Jak se tedy konkrétně líbí mně?

Od knihy Počátek jsem očekávala něco jiného. Trochu více toho a méně onoho. Ovšem u Dana Browna s tímto mám vždy jisté potíže. Přílišné napínání, mne brzy začne nudit a nebo jsem zklamaná cestou, kterou se začne ubírat. U Počátku, stále ještě váhám a nevím, zda mne nudí či ne.  - Dočteno a nenudí :D
_________________________________________________________________
Přiznání pod čarou:
"Zkoušela jsem si Počátek přečíst v originále a nešlo mi to. Tedy tato nebyla pro mne vůbec snadná k překladu. Musela jsem si tedy zakoupit alespoň část ebooku." Renča

 Jak se líbila vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vybrané